2 Weken geleden las ik een opmerkelijk berichtje: ‘Winkelbezoek stijgt en Hengelo is absolute koploper met een stijging van maar liefst 14%’. Ik ben er van overtuigd dat iedere ondernemer in de binnenstad dit volmondig zal beamen ……..toch?

Nou, eerlijk gezegd geloof ik er helemaal niets van. Hengelo is op weg om een van de minst aantrekkelijke winkelgebieden van Twente te worden en ligt inmiddels straatlengtes achter op Enschede. De leegstand neemt nog steeds toe en en het is er op meerdere dagen van de week uitgestorven. Een wandelingetje door de binnenstad van Hengelo levert als snel 50 leegstaande panden op. En dan heb ik alleen nog maar in de echte binnenstad gekeken. Hoe kun je hier dan nog leuk winkelen.

Aan de winkeliers ligt het niet!
Hoe kan het nu toch dat het o zo leuke Hengelo verpaupert? Aan de winkeliers ligt het zeker niet want die doen er werkelijk alles aan om de mensen naar de stad te halen. Zij organiseren van alles om de klant aan Hengelo te binden. Deels ligt het denk ik aan het winkelaanbod want door de leegstand wordt dit al beperkter waardoor het centrum aan aantrekkingskracht verliest. Als er geen echte trekkers in een stad zitten verdwijnt ook de rest langzaam maar zeker.

Dan ligt het zeker aan de horeca?
Helemaal niet, met leuke zaken als ‘De Twee Wezen’, ‘De Blauwe Engel’, ‘De Appel’, ‘Stravinsky, restaurants als ‘Intenzo’, ‘De Buurman’ enz. is dit prima ingevuld.

Komen we volgens mij toch echt uit bij de gemeente.
Het gemeentehuis staat nu al jaren midden in een absolute bouwput. Die nog geen bouwput is (en als het aan bepaalde partijen ligt voorlopig ook niet wordt). Er gebeurt helemaal niets, behalve dan dat er steeds meer ‘betaalde’ parkeerplaatsen komen en dat de parkeertijden telkens opgerekt worden zodat we volgens mij over een paar jaar alleen nog tussen 01.00 uur ’s nachts en 7.00 uur ’s morgens gratis kunnen parkeren in Hengelo. Kan iemand mij uitleggen wat voor beleid men in Hengelo heeft? Als gemeente moet je toch een voorbeeld geven en er voor zorgen dat je een aantrekkelijk centrum krijgt? Kijk een naar het voormalig ‘Instructiebad’ en het voormalige onderkomen van ‘Metropool’. Ik weet niet anders dan dat het al meer dan 20 jaar leeg staat!!!! En dan het voormalig UWV-pand. Ook al jaren dicht. Men loopt zichzelf voorbij met ambitieuze plannen als een World Trade Center, Hart van Zuid, de lange Wemen enz.

Gelukkig gaat er wat veranderen, tenminste als we wethouder Elferink mogen geloven. Dit gaf hij aan bij het aanbieden van een rapport over de nieuwe compacte binnenstad opgesteld door de binnenstadondernemers. Wordt er dan toch nog een keer geluisterd naar de mensen die de binnenstad als geen ander kennen. Het zal me benieuwen want de afgelopen jaren blonk B&W alleen uit in het maken van plannen ter ere en glorie van ons stadsbestuur.

Het moet allemaal anders sprak hij!
De mentaliteit op het gemeentehuis gaat veranderen. Men gaat goed kijken en luisteren. Vooral naar ondernemers. De gemeente gaat initiatieven van ondernemers ruimte te geven. Voorbeelden van Hengelo nieuwe stijl: een nieuw parkeerbeleid, herstel van oude gevels, bevorderen van wonen boven winkels, het opnieuw inrichten van de straten in de binnenstad, het leggen van rode klinkers in de winkelstraten, het afschaffen van overbodige regels, waar nodig aanbrengen van aanpassingen in het bestemmingsplan, het realiseren van meer culturele activiteiten, etc. De ondernemers kunnen volop meepraten. Sterker, de gemeente doet pas iets als de ondernemers er achter staan.

Toch vreemd dat men er na jaren achter komt dat er ondernemers in de binnenstad zitten en dat je met hen kan praten. Niet alleen praten maar ook naar ze luisteren.  Vooral dat luisteren is opmerkelijk want voorheen kon men alleen naar de gemeente luisteren.

We wachten af en laten ons verrassen.