Hebben jullie dat ook? Van die vaste routines. Op dezelfde tijd opstaan, naar de badkamer, richting keuken, ontbijtje, kopje koffie, beschuitje met hagelslag, krantje lezen (ja ik hoor bij die generatie die het liefst ’s morgens de krant doorneemt) Mij kinderen zeggen dan: ‘Mam geen wonder dat je achterloopt, je leest zo altijd oud nieuws.’  Dat kan dan wel zo zijn maar ik vind het heerlijk, en dan het liefst in de tuin onder een fijn zonnetje. Stilte voor de storm zeg maar.

Daarna hup in de auto en op weg naar de salon. Ik rijd altijd dezelfde route, al jaren. Geen idee waarom maar het is nu eenmaal zo.

En dan kom ik altijd dezelfde auto tegen. Helblauwe auto met imperial en een koffer op dak. Aan de hand van de plek waar we elkaar passeren, aan het begin van de lange weg of aan het einde weet ik ongeveer hoe laat het is. Afhankelijk daarvan ben ik dus later of hij, of vroeger. Ik weet helemaal niet of het een hij of zij is. Ik heb eigenlijk alleen maar oog voor de auto met die koffer. En als ik die auto een keer niet zie denk ik: ‘Er zal toch niets gebeurd zijn?’

Dat is toch te gek voor woorden. Ik weet helemaal niet wie het is maar maak me druk als ie er niet is. Doet me overigens een beetje denken aan het liedje van de Dijk, ‘Een man weet niet wat ie mist maar als ze er niet is weet een man pas wat ie mist.’ Zal ik maar een keer voor mijn man afspelen als ik de enorme berg wasgoed weer eens gestreken heb. Je weet nooit waar het goed voor is, zo’n stille hint.

Dat is echter nog niet alles, want als ik mijn vertrouwde auto met koffer heb gezien dan kom ik bij de Enschedesestraat en dan kijk altijd even naar een verzorgingsflat. 2 Oude klanten, hele lieve mensen, wonen hier nadat ze niet meer helemaal gezamenlijk zelfstandig konden wonen. Daar kijk ik dan even omhoog of ik de 2 vazen in de vensterbank nog zie met het idee: ‘Ok ze zijn er nog’. En dat doe je dan automatisch. Kijk en dan is de dag nog maar net begonnen en moet ik nog aan het werk. Gelukkig is daar geen dag hetzelfde en heb ik geen tijd voor vaste routines.

Maar dat is toch raar, vind je niet? Ik heb het voor de zekerheid toch maar even gegoogled. Het schijnt dat zo’n routine bijdraagt aan je productiviteit. Je wordt er rustig van en gaat gestructureerd werken. Dus is het toch ergens goed voor. Ik begon al een beetje aan mijzelf te twijfelen.

Groeten, blijf gezond, laat je vaccineren of wees voorzichtig.
Angelien