Weet je wat het meest favoriete gespreksonderwerp bij de kapper is? Nou, wat denk je? In 1 keer goed, de vakantie. En hoe komt dit? Dat ga ik je vertellen. Wij, kappers, kletsen de hele dag. We zijn een wandelende Linda, Story, Viva etc. Soms gaan de gesprekken over helemaal niets, de ene klant is immers de andere niet.

De een komt voor de ontspanning en heeft voldoende aan onze handen, krullers en schaar in het haar en de ander bespreekt het liefst de nieuwste minnaar van Sylvie Meis of de gevolgen van de nieuwe miljoenennota. Je kunt met ons dus alle kanten op. En dan verzorgen we tussendoor je haar ook nog even tot in de puntjes. Als dat geen Multi tasking is.

Als je je klanten wat beter kent komt er vaak wat meer diepgang en wordt je soms een klein beetje een vertrouwenspersoon. Je bent iemand die men eigenlijk niet goed kent maar die wel een hele tijd met je bezig is. Iemand die zorgt dat je er goed uit komt te zien, die aan je zit, die misschien wel bepaalt welke kleur haar en welk uiterlijk je de komende tijd krijgt. Kortom, er ontstaat een bijzondere band, persoonlijk maar niet te dichtbij.

Terug naar het onderwerp vakantie.
Als je iemand spreekt die je voor het eerst ziet begin je niet direct over alle kommer en kwel in de familie. Een luchtiger onderwerp is dan vaak een goede start. En dan is de vakantie meestal een goed begin. Veel mensen zijn net terug van vakantie, gaan binnenkort op vakantie, maken plannen voor een vakantie enz.

En meer is het niet. We zouden ook over de hond of kat kunnen beginnen maar sommigen hebben een gruwelijke hekel aan huisdieren en dan staan wij met de mond vol tanden. Verzin dan maar een ander onderwerp. Dat durf je bijna niet meer.

Dus neem het ons niet kwalijk als we een gesprek beginnen met: ‘En, nog op vakantie geweest?’ Zie het als een opstapje naar een leuk gesprek met oprechte belangstelling van ons in jou, wie je bent, wat je doet, wat je bezighoudt en wat je boeit.