Zei ik net na de persconferentie van gisteren. Wat schat? Nou dat we, net als de Horeca en Cultuur Sector onze klanten moeten gaan controleren of ze wel gevaccineerd zijn. En moet ik dan zeggen dat ze d’r niet in mogen? Of Jos en zijn vrouw komen samen maar Jos is gevaccineerd en zijn vrouw niet. Dan mag zij er dus niet in. Toch? ‘Wie is Jos?’ ‘Jos is niemand, is wel iemand maar niet iemand die ik ken. ‘Wat doet die dan in de salon? Niets!! Is bij wijze van spreken. Even terug; als zij niet gevaccineerd is mag ze er dus niet in. Toch?‘ Wel als ze een negatieve testuitslag bij zich heeft die niet ouder is dan 24 uur.’ Maar de beide kinderen mogen wel of moeten die ook een testuitslag bij zich hebben? En als de kinderen dan samen met alleen hun moeder komen, moet die dan buiten blijven, ook al vriest het 10 graden?

En wat doe ik met mevrouw Stavender? ‘Hoe bedoel je?’ Nou, die is 63 en heeft een niertransplantatie ondergaan en door de anti afstotingsmedicijnen werkt de Covid vaccinatie niet. Dus die mag er ook niet in. ‘Wel als ze gevaccineerd is.’ Ja maar dat helpt toch niet, dus dan mag ze wel naar binnen omdat ze gevaccineerd is, maar eigenlijk is ze niet gevaccineerd. ‘Nee, ze is wel gevaccineerd en mag dus gewoon naar binnen’. Pff, ok, maar hoe zit het dan met mijn collega’s? Mogen die wel naar binnen als ze niet gevaccineerd zijn? Of ook niet? Ik mag het namelijk om privacy redenen niet aan ze vragen.

Da’s toch ook vreemd dat je als haarstylist niet gevaccineerd hoeft te zijn terwijl je klanten dat wel moeten. Dus stel, ik knip een collega, die niet gevaccineerd is, dan mag hij of zij weliswaar niet naar binnen, maar dat is’ie al want die wil aan het werk en dat mag wel. Als ik deze collega knip en de BOA komt langs ben ik strafbaar? Of niet? Ik vind het allemaal een beetje verwarrend. Hoe zouden ze dat in een restaurant of café gaan doen? Die mogen een collega dus geen kopje koffie inschenken als die niet gevaccineerd, maar wel aan het werk is.

Gelukkig zijn al mijn collega’s en ik wel gevaccineerd dus we zouden de salon in mogen. Wel zo handig als we jullie haar in model willen brengen, toch? ‘Maar je hoeft geen 1,5 meter afstand meer te houden’ hoor ik mijn man tot slot nog zeggen.

Blijf gezond, laat je vaccineren of wees voorzichtig.

Angelien